Sveriges sportkrönikörer

I dags- såväl som kvällspress får sportkrönikörerna stort utrymme (ofta i form av egen bilaga), och påverkar debatten om sport på ett riksövergripande sätt. Inte sällan orsakar deras olika artiklar heta debatter. Vem är inte förbundskapten och har synpunkter på laguttagningen när Sverige inte nått VM i t.ex. fotboll?

Ofta förekommer de tyngsta bloggarna som bisittare i någon TV-kanal eller på t.ex. Aftonbladets egna sändningar över nätet. Kvällspressen dominerar och morgontidningarna, med undantag för DN och SvD, kommer lite i skymundan. På de fyra stora tidningarna finns fler sportkröniker beroende på vilken idrott dessa är specialiserade på. Här följer två tunga namn:

Tunga namn

Erik Niva är kanske den mest kunniga och etablerare fotbollkrönikören i landet. Han har jobbat på Sportbladet och numer Aftonbladet. Vid sidan om de spänstigt och intressant vinklade krönikorna har Niva gett ut några böcker (bl.a. Världsfotbollen 2008), och deltagare i debattprogrammen ”Euro Talk”på SvenskaFans.com. Vidare i programmet ”Laul Calling” som sänds på Aftonbladet TV, tillsammans med Robert Laul och Simon Bank. Han fick Publicistklubbens pris Goldpennan och 2012 utsågs han till Årets sportjournalist. Dessutom kommenterar han Champion Leaguematcher på Viasat samt en del Premier Leaguematcher.

Som god tvåa kommer Mats Olsson Expressen. Denne nestor kanske har förlorat lite av den stjärnstatus han hade för något decennium senast, men hänger kvar med idrottskrönikor fortfarande. En del rookies har tagit upp kampen som t.ex Patrik Ekwall och Mattias Luhr på samma tidning. Mats Olssons krönikor innehåller inte bara sport utan även rockrecensioner m.m. Han har skrivit flera böcker, och bland utmärkelserna märks bl.a. Guldpennan, Stora journalistpriset, priset ”Sveriges mäktigaste och viktigaste sportkrönikör ”enligt Resumé – åren2004 och 2006. Olssons drivna journaliststil skapar en tät och vibrerande stämning i hans funderingar och vinklingar, och jämför med Niva är Olsson den breda och mindre nischade av de två.