Blackjack-regler

Blackjack är ett casinospel som spelas med antingen en kortlek, men man kan också använda flera. Hur många kortlekar man väljer att använda har ingen som helst betydelse för hur det spelas och påverkar heller inte svårighetsgraden. Blackjack spelas på ett bord där flera spelare kan delta och mitt emot står det en givare som sköter hela spelet. Det är alltid en spelare mot givaren och aldrig spelare mot spelare. Blackjack går ut på att summan på dina tilldelade kort ska vara högre en givarens, summan får heller inte överstiga 21, då har du förlorat och spelomgången är slut, det är det som hela spelet handlar om. Du som spelare har vid varje runda ett val att göra; begära ett nytt kort eller behålla korten du fick.

Korten i detta spelet har olika värden. Alla klädda kort i detta fall kommer ha värdet 10 och esset värderas till 1 eller 11 beroende på situationen. Övriga kort kommer att behålla sitt ursprungliga värde. När du börjar en spelrunda så ska du först göra en insats i form av marker som har samma värde som pengar. När du gjort din insats kommer nu givaren, dealern, tilldela dig ett kort öppet och synligt så alla kan se och likaså ett kort till givaren själv. Ett andra kort tilldelas till dig synligt för alla och även till givaren, men givarens kort kommer inte att visas synligt denna gång och läggs därför med baksidan upp.

Det är nu du ska göra ditt val; begära ett nytt kort eller behålla de du fick. Ditt val baseras helt enkelt på vilka kort du fick och det kort givaren har som visades synligt. Väljer du att behålla dina kort kommer givaren att visa sitt dolda kort och nu utvärderas det av vem av dig och givaren som kom närmast summan 21. Väljer du däremot att begära ett nytt kort kommer givaren dra ett nytt kort från kortleken och läggas bredvid de två första korten du fick. Du kan begära fler kort, så länge du inte överstigit 21, tills du inte längre vill ha fler. När du inte vill ha fler kort kommer givaren då först att visa sitt dolda kort och en utvärdering görs om vem som kom närmast 21.